Vilken typ sängkläder passar de olika årstiderna?

Vilken typ sängkläder passar de olika årstiderna?

Visste du att den typ av sängkläder du väljer bör anpassas efter säsongen? Här har du en överblick över vilka material som håller tårna varma på vintern och vilka som är svalkande i sommarvärmen.

Du kanske känner igen känslan av att vakna mitt i natten av svett som rinner på grund av varma sommartemperaturer eller av att ligga i vad som känns som timmar innan det blir varmt under täcket på vintern. Oavsett sommar- och vintertäcken är det då för varmt eller för kallt hur man än vänder på det. Så vad gör man då? Då köper man sängkläder som är bättre anpassade för årstiden! Det är inte bara vilken typ av täcke du har som påverkar hur varmt eller svalt det är på natten, materialet i sängkläderna har också mycket att säga. 

Sängkläder för varma sommardagar
De flesta av oss sover bättre i ett svalt sovrum. Därför har många problem med att få lugn på sommaren när temperaturerna ökar. Har du dessutom sängkläder som snabbt blir klibbiga och obekväma, då blir sömnen försenad.

För vissa skulle den mest uppenbara lösningen i sådana situationer vara att sova utan täcke, eller byta ut täcket med en tunn filt. Problemet är att många är vana vid vikten och känslan av trygghet som ett täcke ger och orkar inte sova utan. Det är inte för att det är kallt som många frågar efter filtar i receptionen när de är på semester i varmare trakter – det är för att de tunna lakanen helt enkelt inte ger rätt vikt som många behöver för att somna. Då är det bättre att välja sängkläder som gör det möjligt att använda ett täcke – även på sommaren.

Bomull
För att orka sova med det sköna sommartäcket är det avgörande att välja sängkläder som har en kylande effekt. Bomull har egenskaper som underlättar en god natts sömn under varma sommarnätter. Sängkläder i bomull andas och är fuktabsorberande så att täcket inte blir blött och obekvämt om du svettas mycket. Bomull av god kvalitet har en jämn och slät yta och är mycket skön mot huden. Det blir inte statiskt, andas bra och är ett mycket hållbart material.

Satin
Sängkläder i satin har exceptionellt goda andningsegenskaper, bra ventilation och luftflöde. Detta gör att täcket kommer att kännas svalt hela natten. Satin är tillverkad av extra fin bomull och kommer därför att kännas lätt, mjuk och skön mot huden.

Se vårt urval av påslakanset här!

Sängkläder för kalla höst- och vintermånader
Vintersäsongen ger andra problem än sommaren. Då vill du känna dig skön och varm under täcket, även om det är svalt i rummet. Ett bra vintertäcke i dun kommer att lägga en bra grund, men sängkläder i material som håller värmen är lika viktigt. Sängkläder som är lämpliga för vintern är det som gör skillnaden mellan ett täcke som värms upp på några sekunder och ett täcke som du känner aldrig blir varm eller "släpper ut" värmen varje gång du vänder dig. Se därför till att klä täcket med material som skapar värme när de kalla graderna härjar ute.

Flanell
Att gå och lägga sig i ett svalt rum och bli varm på några sekunder är en upplevelse de flesta borde uppleva. Sängkläder i flanell är perfekta för detta ändamål och är utan tvekan överlägsna när det gäller att behålla värmen. Materialets yta borstas så att bomullshåren reser sig. Det gör att sängkläderna känns varma och mjuka mot huden. Ett perfekt val för dig som fryser lätt eller föredrar att sova i ett iskallt rum med bara näsan som sticker upp ovanför täckets kant.

Bomull
Bomull är ett så kallat åretruntmaterial. Materialets struktur gör att ett luftlager utvecklas mellan hud och textil. Stillastående luft isolerar och kännas varmt på vintern och svalt på sommaren. Om du därför letar efter ett material som fungerar under alla årstider bör du satsa på sängkläder i bomull.

Se vårt urval av påslakanset här!

Undrar du över något?
Kontakta oss på kundservice@indusiadesign.com för ett trevligt samtal.