Därför bör barnen inreda sitt eget sovrum

Därför bör barnen inreda sitt eget sovrum

Om du låter barnen välja inredningen i sitt eget sovrum är chansen stor att de kommer att älska det. Detta är bara en av flera anledningar till att barnet bör ha möjlighet att bestämma stilen på sovrummet.

Det är inget okänt fenomen att barn väljer att leka i vardagsrummet framför sitt eget sovrum, eller krypa under täcket i föräldrarnas dubbelsäng när natten faller. Att låta barnen bestämma hur sovrummet ska se ut kan hjälpa barnet att känna ett större ägande av rummet. Plötsligt är barnrummet favoriten för både lek och sömn.

Ta fram barnens personlighet
Renovering och inredning av barnrummet är en uppgift många föräldrar tar sig an med stor kraft. Inredningstidningar, bloggar, Pinterest och Instagram konsulteras för att bli inspirerat av de senaste trenderna och mentala moodboards skapas i stort antal. Mycket tid och pengar går åt för att ge barnen ett rum de kan älska, men ofta glömmer föräldrar att fråga barnet vad han eller hon vill ha.

Det är inte säkert att den yngsta på 4 år tycker om ljusgrå väggar med ömtåliga detaljer, eller att 7-åringen älskar pastellfärger. Det är inte konstigt att barn hellre vill vistas i gemensamma utrymmen än i ett rum som inte matchar deras personlighet. Det ska vara färgglatt, spännande och designat för timmars lek.

Barnslighet i det fria uttrycket
Om man tar med barnen när barnrummet planeras är det mer sannolikt att de vill spendera sin tid där. Även de minsta barnen kan hjälpa till att sätta sin egen prägel på barnrummet. Vem är deras favoritkaraktär på barn-tv? Vilka färger gillar de bäst? Vad får dem att skratta? Det krävs inte mycket för att skapa en mysig och trygg miljö som barnen känner att de är en del av.

En idé är att låta barnet få en liten del av rummet det är fritt att inreda själva. Det kan vara en vägg med bilder, en myshörna med massor av olika kuddar eller valet av en rolig tapet. Eller kanske de kan hjälpa till att måla byrån eller skrivbordet i valfri färg? På så sätt får barnens individuella personlighet vecklas ut.

Allt i tema eller tidlös interiör?
Att låta barnen vara med i inredningen betyder inte att de får all beslutanderätt. Hade det varit upp till dem hade rummet förmodligen varit som taget ur filmuppsättningen till Star Wars eller fantasivärlden i Frost. Om du vill undvika att dekorera om rummet varje gång barnet får ett nytt intresse är det en bra idé att inreda rummet så tidlöst som möjligt.

Du behöver inte köra teman från topp till tå för att uppfylla barnets önskemål. En vägg målad i favoritfärgen, en lekfull matta och sängkläder de själva har valt är ofta allt som behövs.

Sängen blir roligare med självvalda sängkläder
Barn är för det mesta lätta att ha att göra med och det krävs inte mycket för att de ska känna att de har varit med och fattat beslut. Att välja ut sina egna sängkläder är en sådan sak. Även om det kan se mer elegant och tidlöst ut med enkla sängkläder, kommer barnet att ha mycket roligare om de kan lägga sig i en säng med en bild på favoritkaraktären på. Om du dessutom gör en rolig historia relaterad till sängkläderna kommer du att se att sängen blir mycket mer attraktiv när natten faller. Att göra barnsängen till en mysig plats att vara, som barnet dessutom är stolt över, ökar sannolikheten för att du som förälder får din egen säng i fred hela natten.

Du hittar ett stort utbud av roliga, färgglada och barnvänliga påslakanset i vår webbutik.