Hur man får barnet att sova i sin egen säng

Hur man får barnet att sova i sin egen säng

Att barnen sover i sin egen säng snarare än i föräldrarnas säng gynnar både barn och vuxna i längden. Kämpar du för att nå detta mål? Då hoppas vi våra tips kan hjälpa dig.

Få armar och ben i ansiktet, bli bestulen på täcket eller knuffad till madrasskanten så att du nästan ramlar av? De flesta föräldrar som ofta får dela sängen med sina barn kan nog känna igen dessa scenarier. Lösningar som gör att småbarnen kan sova i sin egen säng snarare än i föräldrarnas dubbelsäng värderas därför högt av många.

Ansträngningen att få ditt barn att förstå att sängen i barnrummet är säker och bra, och att dubbelsängen bara är till mamma och pappa, kräver tålamod. Det är inte heller alltid så lätt att veta hur man bäst ska gå tillväga för att få till detta. Som tur är finns det åtgärder man kan prova.

Förbered barnet dagen innan
Det första steget för att få barnet att sova i sin egen säng är att förbereda barnet för dagen efter. Förklara för ditt barn att han kommer att sova i sin egen säng hela natten och att du kommer att följa honom tillbaka till sitt eget rum om han vaknar och snubblar in i ditt rum. På så sätt kommer ditt barn ihåg detta från dagen innan och chansen att barnet snabbare går med på att följas tillbaka till sin säng utan krångel är därmed större. 

Följ barnet tillbaka till sitt rum
De första nätterna barnet kommer in i ditt sovrum följer du honom tillbaka till sitt rum. Vänta sedan tills barnet har somnat innan du går ut igen. Nästa natt kan du sitta en stund innan du går ut igen och tredje natten följer du bara med honom till hans säng och går sedan ut direkt. Tänk på att det kan ta tid för barnet att vänja sig vid att sova i sin egen säng hela natten och det är därmed viktigt att du har tålamod. Lås aldrig dörren till ditt sovrum för att förhindra att barnet kommer in. En låst dörr på natten kan kännas traumatiskt för ett barn som bara behöver lugnas ner av mamma och pappa. 

Madrass på golvet
En annan lösning är att ha en madrass på golvet för det lilla barnet. När barnet vaknar och kommer in i sitt rum följer man med till barnrummet och lägger sig på en madrass bredvid barnens säng. Ligg där tills sömnen tar över, eventuellt hela natten om du har möjlighet. Skulle barnet vakna igen ser det mamma eller pappa ligga på madrassen bredvid sängen och är bekväm nog att somna om. Det viktigaste är att barnet inte tas in i föräldrarnas säng, hur mycket som än frågas. 

Gör barnsängen till en mysig plats
Att förvandla sängen till en plats ditt barn vill ligga är viktigt. Undvik därför att använda sängen som ett straff om det lilla barnet skulle göra något han inte får göra. "Om du gör det en gång till så är det en marsch till sängs!" Sådana bestraffningar kan göra att barnet får en dålig relation till både sängen och till det att gå och lägga sig.

Ta dig tid att göra sängen till ett tillflyktsort barnet har en bra relation till. Läs sagor i sängen, skapa spännande berättelser relaterade till att sova i eget rum eller liknande. Att låta barnet vara med och bestämma hur rummet ska se ut kan också hjälpa, snarare än att rummet inreds efter föräldrarnas smak. En smart lösning är att låta det lilla barnet välja sängkläder själv. Om sängen täcks av deras favoritsuperhjälte, barn-tv-karaktären som han aldrig kan få nog av eller husdjuret han vill ha mest av allt, blir det mycket roligare att gå och lägga sig. Om du dessutom skapar en rolig historia relaterad till sängkläderna blir sängen ännu mer attraktiv.

Se vårt urval av påslakanset till barn här!
 

Belöning med moderation
Många föräldrar väljer att belöna sina barn när de sover i sin egen säng hela natten, eller använda belöningen som en morot i de fall barnet missköter sig. Du måste vara försiktig här. Det är lätt att ge löften om stora belöningar när små belöningar inte har någon effekt. Klarar barnet målet du satt upp och får belöningen är det svårt att toppa belöningen nästa gång. Detta kan leda till att barnet inte är motiverat förrän belöningen är tillräckligt stor och därför fortsätter att komma in till dig på natten. 

Gör det obekvämt för dem att sova i dubbelsängen
Det här är ett lite okonventionellt sätt att få barnen ur sängen, men om allt annat misslyckas och barnet inte vill sova i sin egen säng kan det hjälpa att göra det så obekvämt som möjligt i dubbelsängen. Ta upp så mycket plats som möjligt, lägg armen eller benet över dem eller ta hela täcket. Om det inte är trevligt att ligga i din säng, kommer barnets egen säng till slut verka mycket mer attraktiv. Då får det lilla barnet det utrymme han vill utan att väckas av vassa armbågar och knän. 

Var konsekvent
I strävan att få barnet att sluta vandra på natten är det viktigt att du är trogen mot din egen strategi. Gör inga undantag när barnet är sjukt eller har mardrömmar, även om det kan verka hjärtskärande. Sitt istället i barnets rum tills han sover eller lägg dig på en madrass på golvet bredvid.

Det är också viktigt att inte falla för frestelsen att ha barnet i sängen när maken, makan eller sambor är bortrest. Det kan resultera i ett förvirrat barn som inte vet vad som är rätt eller fel, eller ett barn som associerar den frånvarande föräldern med anledningen till att han inte kan sova i sin egen säng. Genom att vara konsekvent med att barnet sover i sin egen säng varje natt blir det så småningom normen i hushållet och både barn och vuxna sover gott hela natten.