Hur ofta bör man byta sängkläder?

Hur ofta bör man byta sängkläder?

Det har aldrig ansetts vara roligt att byta sängkläderna, men det är absolut nödvändigt för att hålla sig frisk och må bra. Här följer en liten introduktion om hur ofta du bör byta sängkläder.

Hur ofta sängkläderna bör bytas påverkas av flera olika faktorer i vardagen. Hur mycket du svettas på natten, om du sover i pyjamas eller inte och hur ofta du duschar är bara några av de faktorer som kommer att påverka hur ofta du behöver byta dina sängkläder.

Att tvätta och byta sängkläderna är en tråkig affär för många, men det måste ändå göras. Så då är frågan: Hur ofta måste man egentligen ta av de använda sängkläderna och byta till nya?

Experter rekommenderar att man byter sängkläderna varannan vecka
Om du tittar dig omkring kommer du att upptäcka att det finns många olika svar att få när frågan om att byta sängkläder dyker upp. Vissa älskar känslan av rena sängkläder mot huden och föredrar att byta en gång i veckan, medan andra väljer att låta det gå en månad innan sängen kläs i ny klädsel.

Det beror därmed på ens situation och preferens hur ofta sängkläderna ska bytas, men de flesta experter rekommenderar att man byter säng varannan vecka. Det förutsätter att du har god personlig hygien och inte svettas över genomsnitt mycket. Sängkläderna bör tvättas i 40 eller 60 grader för att döda alla bakterier, så se till att du köper dra-på-lakan, påslakan och örngott som tål detta.

Den personliga situationen avgör
Även om experter rekommenderar att man byter sängkläderna två gånger i månaden, är det inte ett universellt facit på hur ofta sängkläder ska bytas i varje hushåll. Detta är nämligen väldigt individuellt. En person som svettas lite, duschar varje natt eller sover i pyjamas behöver inte byta sängkläder lika ofta som någon som duschar varannan natt, svettas mycket eller inte sover i pyjamas.

Om fler sover i sängen kommer behovet av byte av säng att uppstå oftare. Barn med eksem bör byta till nya sängkläder minst en gång i veckan. Om husdjuret ofta lägger sig i sängen, rekommenderas att byta sängkläder två gånger i veckan. Är du sjuk blir det lämpligt att byta sängkläder ofta, så att du inte blir inlindad i fuktiga sängkläder som gör det lätt att frysa. Sedan håller det självklart också bakterierna i schack. Under sommaren när det är varmt både ute och inne blir regelbundna byten av sängkläderna ännu viktigare.

Din personliga situation ger därför riktlinjer för hur ofta just dina sängkläder bör bytas. Det är därför upp till var och en att bestämma vilka intervaller för byte av sängkläder är lämpligt i ditt hushåll.

Nya sängkläder gör det enklare att byta säng
Många tycker det är skönt att lägga sig i en nybäddad säng efter en lång dag och byter helst flera gånger i veckan för att må bra. Med vackra sängkläder i sköna material blir sängbytet en uppgift du gärna tar dig an. Nya sängkläder kan helt enkelt bidra till att bytet av sängkläder blir en trevlig affär, speciellt för dig som behöver lite motivation. Har du flera härliga påslakanset liggandes, gärna med olika utseende och egenskaper, kan byte från det ena till det andra påslakanset vara något du faktiskt ser fram emot. Sängen är även iögonfallande i de flesta sovrum och spännande design på sängkläderna kan bidra till att skapa en helt ny atmosfär. Med nya sängkläder verkar plötsligt hela rummet nytt!

För dig som sover samman med någon, och som tycker det är tråkigt att skifta sängkläder på två täcken varje gång, kan det vara en lösning att byta till ett stort täcke i kingsize storlek. Det blir inte bara ett mindre täcke att byta sängkläder på, det kan också hjälpa till att göra det extra mysigt för ett förälskat par när natten faller.

Vi har ett stort urval av påslakanset i bomull, satin och flanell i storlekarna 140x200, 140x220, 150x210, 200x220 och 240x220 cm. I våra påslakanset i storlek 150x210 följer med ett örngott i 50x60 cm och i våra övriga påslakanset följer med örngott i 50x70 cm. Kontakta oss gärna på kundservice@indusiadesign.com om du har frågor!